Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Blogoscars - Ταινία: Θέσεις 5-1





5. Inception

Γιατί βασίστηκε σε μια πρωτότυπη ιδέα, γιατί η σκηνοθεσία του Nolan παράγει κάποιες σκηνές που θα συζητούνται για χρόνια, και γιατί αποτελεί σταθμό στην ποπ κουλτούρα. Και όλα αυτά άσχετα από το βερμπαλισμό των φαν και την κουβέντα για το αν σταμάτησε ή όχι η σβούρα...

4. Blue Valentine

Γιατί έρωτας δε σημαίνει πάντα "έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα". Και γιατί πάντα θα πληγώνεις αυτούς που αγαπάς...

3. Winter's Bone

Γιατί ήρθε από το πουθενά για να αποδείξει πράγματα που έχουμε ξεχάσει. Ότι δε χρειάζεσαι πολλά για να πετύχεις το σκοπό σου. Η θέληση αρκεί. Ότι οι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά είναι τόσο δυναμικές και σύνθετες. Και φυσικά ότι η απλότητα πάντα θα κερδίζει.

2. The Social Network

Γιατί η τριανδρία Sorkin-Fincher-Eisenberg (με αυτήν τη σειρά) μεγαλουργεί, μετατρέποντας ένα βαρετό δικαστικό δράμα χωρίς πλοκή, σε μια ταινία που θα συστήνεται μετά από 30 χρόνια σε όποιον θέλει να μάθει πως ήταν η εποχή μας. Αριστούργημα.

1. Toy Story 3

Γιατί το Toy Story 3 δεν απευθύνεται στα σημερινά παιδιά. Αυτά δεν υπήρχαν καν ως ιδέα στο μυαλό των γονιών τους τη στιγμή που το trademark Toy Story μεσουρανούσε. Οι φιγούρες δεν είναι άλλωστε στη μόδα της παιχνιδοβιομηχανίας. Το Toy Story 3 απευθύνεται σε αυτά τα (πλέον όχι και τόσο) παιδιά που μεγάλωσαν με τις δύο πρώτες ταινίες της σειράς. Που οι αγαπημένοι τους ήρωες ήταν ένας καουμπόυ και ένας αστροφύλακας. Βέβαια, τα χρόνια περνούν πιο γρήγορα από ότι φαντάζεσαι όταν είσαι μικρός. Και με το πέρας αυτών των χρόνων χάνεις τον αυθορμητισμό και την αθωότητα που είχες τότε. Αυτές ακριβώς τις απωλεσθείσες αξίες επαναφέρει το Toy Story 3. Η σκηνή στον καυστήρα είναι η πιο συγκινητική της χρονιάς. Και το τέλος ήταν όσο πιο γλυκόπικρο θα μπορούσε να γίνει. Όταν τα animation αποκτούν ανθρώπινη υπόσταση. Και όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με αυτά. Η πιο ώριμη ταινία της Pixar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου